Routes

Bergen op Zoom heeft een aantal geweldige mountainbikeroutes in het rijke bosgebied. De mountainbikeroutes zijn gelegen in het bosgebied ten oosten en noorden van Bergen op Zoom, op de Brabantse Wal. De Brabantse Wal is een zandplateau dat zich in het uiterste westen van de provincie Noord-Brabant uitstrekt van de Belgische grens in het zuiden, tot de Wouwse Plantage in het oosten, tot aan Steenbergen in het noorden. Dit mooie gebied, biedt uitkomst voor degene die danwel al vaker hebben gemountainbiked als de beginnende mountainbikers. VVV Brabantse Wal heeft ook de verschillende routes online staan.

Het gebied valt op door een grote verscheidenheid aan landschappen. Je vindt er kleigronden naast zandgronden, natuurlijke hoogteverschillen van 20 meter, gemengde bossen en heidevelden, stuifduinen en polderlandschappen met zoet en zout water. Juist door de grote verscheidenheid in landschapstypen biedt de Brabantse Wal een leefgebied aan verschillende soorten planten en dieren.

Startpunten mountainbike routes Bergen op Zoom

Bergse Heide route en Boslust route

• Natuurpoort Lievensberg, Boslustweg 1, Bergen op Zoom

Halsteren route

• Fort de Roovere, Schansbaan 8, Halsteren

Route Boslust

De Boslust route (16,3 km) is een ideale route voor de beginnende MTB-er die kennis wil maken met de sport. In deze route zitten nagenoeg geen heuveltjes, wel veel vals plat. De route loopt door heidevelden en dichte naaldbossen welke veel afwisseling bieden.

© VVV Brabantse Wal

Route de Bergse Heide

De Bergse Heide route (13,6 km) is bedoeld voor de meer ervaren mountainbiker en wordt als technisch uitdagend beschouwd. De route is heuvelachtig en vooral in het losse zand vergt dat veel vaardigheid van de fietsers.

© VVV Brabantse Wal

Route Halsteren

De Halsteren route (5 km) heeft moerassige ondergronden en abrupte hoogteverschillen. Dit omdat de route is aangebracht op de aarden fortificatie en het inundatiegebied (overstromingsgebied) van de West-Brabantse Waterlinie en rond het ven de Grote Melanen. Rijdend op en langs het vestingverleden van Bergen op Zoom en haar omgeving (Fort de Roovere en Pinssen en de Liniewal) biedt deze route een extra dimensie en uitdaging. Vooral tijdens de wintermaanden is deze route voor velen een fysieke uitdaging.

© VVV Brabantse Wal

Route Col du Kragge

De mountainbikeroute Col du Kragge is gelegen op een voormalige vuilstort nabij Bergen op Zoom. De voormalige Bergse vuilstort ligt op de Brabantse Wal . Met een hoogte van 30 meter is het meteen het hoogste punt. Je kijkt uit over heel de regio. Van Wouw en Heerle tot Steenbergen en de windmolens op de Oesterdam. De mountainbikeroute Col du Kragge is een technisch parcours. Voor wie regelmatig wedstrijden rijdt is het tevens een goed trainingsparcours. Met een lengte van 5,3 kilometer en hoogteverschillen tot 25 meter is er uitdaging genoeg.

Het parcours bevat spectaculaire afdalingen en klimmetjes met een stijgingspercentage van 20 procent, een aaneenschakeling van kombochten, rotsformaties, vlonders en houten obstakels die voor extra uitdaging moeten zorgen. Het gaat om een pittig parcours. Bij de start van het parcours staat dan ook een waarschuwingsbord. Het is niet geschikt voor minder geoefende mountainbikers.